CONCEAL / REVEAL - Rob Johannesma, Nori Pao en Misha de Ridder

29 June - 27 July at Albada Jelgersma
Verschillend als hun werk mag ogen, de drie kunstenaars hebben gemeen dat ze op een eigen manier hun onderwerp bedekken of verhullen om zo diepere lagen aan te boren en het transcendente laten zien.

Information about the opening

 

Rob Johannesma (NL, 1970) verzamelt beelden uit boeken, kranten en tijdschriften en heeft inmiddels een heel archief opgebouwd in zijn atelier. Aanvankelijk maakte hij alleen foto- en videoregistraties van landschappen, maar geleidelijk gedurende de afgelopen twee decennia verschuift hij zijn blik en komt de studio in beeld, de straat, de stad, interieurs uit designbladen, iconografische beelden uit geschiedenisboeken en uiteindelijk het alledaagse van de wereld in het wereldnieuws. Als een sporenwolk verspreiden de fotobeelden zich binnen zijn archief om zo nu en dan in zijn blikveld te komen en op zijn werktafel te belanden. Hij beproeft ze dan op hun werkelijkheid, plaatst ze in een nieuwe context, trekt ze uit elkaar, kopieert ze over elkaar heen, zoomt in op een vergeten detail. Het oorspronkelijke beeld wordt op deze wijze onder druk gezet.

In de tentoonstelling toont hij interieurs en landschappen uit magazines en geschiedenisboeken waarin hij essentiële delen van het beeld bedekt met pigmenten en verf. Rasterstructuren en fotografische processen contrasteren met een schilderkunstig oppervlak. Hiermee ontstaan mini-theaters voorzien van coulissen en denkbeeldige lege ruimtes tussen de verschillende delen binnen een afbeelding. De vormen van de pigment en verfstreken verschijnen als blinde vlekken in het beeld, waardoor de kijker informatie mist en moedwillig probeert aan te vullen. Op die manier openbaart zich de kern van het onderliggende beeld en vormt het geheel een nieuwe wereld. Een directe werkelijkheid die afgeleid is van wat daarboven uitstijgt of daaraan voorafgaat. Zodoende vervreemdt en bevrijdt hij het beeld van zichzelf en intensiveert zijn betekenis.

Nori Pao (VS, 1972) toont twee video’s, en een keramisch werk. De video’s, die een stop-motion animatie zijn, werken met menselijk ingrijpen in de natuur. Pao bedekte door mensen gemaakte steenhopen en grensmarkeringen, die ze tijdens haar wandelingen in de woestijn van Californië tegenkwam, met porselein. Zo wordt de schijnbaar onvergankelijke steen voorzien van een zachte huid. De bekleedde rotsen blijven deftig en statisch in beeld staan, terwijl de kwetsbare natuur en de wereld verder beweegt in een gefragmenteerde tijd, wat blijkt uit de drogende klei, het veranderende zonlicht, de beweging van de blaadjes, steentjes en stof. De menselijke aanwezigheid wordt geduid maar niet gezien.

Ook toont Pao een werk van keramiek uit haar lopende project Day Drawings (september 2000 – heden) dat ze begon als een manier om het bestaan en de tijd visueel vast te leggen. Elke tekening is geïnspireerd op een bepaald moment, herinnering of een unieke methode voor de datum waarop deze is gemaakt en gebruikt verschillende media, wat de betekenis van wat een tekening is verbreedt. Onlangs heeft Pao het werk benaderd als een maandelijkse “practice”. Dit laat meer tijd en ruimte toe om een idee te ontwikkelen en uit te voeren, waardoor de tekeningen zowel kunnen fungeren als een katalysator als een systeem voor het opslaan van nieuwe ideeën. Day Drawing [MAY 2019] maakte Pao tijdens haar artist-in-residence in het Europees Keramiek Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk. Te zien zijn keramische tabletten die Pao heeft gemaakt op basis van mallen die zijn afgeleid van een MRI-scan. De positieve vormen komen naar voren als een typografie en verwijzen naar het in kaart brengen van de hersenen. De gekleurde kleitabletten met inkepingen van schrift en tekens vormen een vertaling van het binnenste van de hersenen.

Misha de Ridder (NL, 1971) gebruikt de camera om beter, anders naar de werkelijkheid te kijken. Het kijken is voor hem een proces van bewustwording, een dicht op de huid kruipen van het mysterie van wat ons omringt, waar we deel van zijn. Geconcentreerd onderzoek naar licht, kleur en materie zijn leidend bij het maken van zijn beeld, wat resulteert in uiterst precieze composities die open zijn in hun betekenis. In de tentoonstelling is dit goed te zien in de werken afkomstig uit twee recente projecten:Falaise en high up close by.

In Falaise zijn het abstracties van krijtrotsen in Normandië, de constante metamorfose van het rotsoppervlak, de reflecties van licht en kleur op de zee waarin ons oog blijft dwalen. In het werk uithigh up close by, waarvan recent een publicatie is verschenen, staan de gepleisterde muren van de Oude Kerk in Amsterdam centraal. Door aanraking van vele handen door de eeuwen heen is ook hier een veranderend oppervlak waar te nemen. Het Hollandse licht dringt door de hoge ramen naar binnen en valt op de organische structuren van een eeuwenoud bouwwerk en leggen de transcendente aspecten bloot van tijd en ruimte. De rotsen, de zee en de kerk zijn verbonden in De Ridders nauwkeurige kijken, waarin hij met licht, kleur en structuur je meeneemt in een wereld die niets minder is dan de onze.

 

Image: Nori Pao

Add to My Selection Remove from My Selection
Fill 1 Copy 2 Created with Sketch.

Lijnbaansgracht 318,

1017 WZ,

Amsterdam,

+31 (0)20 261 93 66,

info@albada-jelgersma.com,

https://albada-jelgersma.com/

View on maps

Other events