Am in Benin - Carla Kogelman

22 June - 20 July at Galerie Caroline O'Breen

Het werk van fotograaf Carla Kogelman neemt in Nederland een bijzondere positie in. Carla is vooral bekend door haar series van kinderen. Deze zijn uniek en laten hun leefwereld van binnenuit zien. Dit keer gaat ze verder, ze kijkt mee door de ogen van de kinderen.

Benin heeft een lange geschiedenis met slavenhandel en een de Voodoo cultuur die overal voelbaar is. De bevolking is relatief jong, met hoge vruchtbaarheidsgraad met ongeveer 5 kinderen per vrouw. Het landschap is adembenemend, met haar kilometerslange palmenstranden. Een land in opbouw, waar de hoge prijzen van legale benzine de lokale bevolking dwingt om deze illegaal en goedkoop te kopen. Benzine is illegaal afkomstig uit Nigeria en wordt overal in het land verkocht.
Hoewel het één van de armste landen in Afrika is, is het wellicht de veerkracht en ‘drive’ van de Beninesen en het land die Carla in deze serie zo inspireert. Dezelfde veerkracht die Carla zo bewondert bij de zusjes. Om als fotograaf letterlijk en figuurlijk zo dichtbij te kunnen komen zijn twee aspecten cruciaal: tijd en vertrouwen. Kogelman reisde twee keer af naar Benin om tijd door te brengen met de kinderen Josline en Lois Diboma en gebruikte de zusjes om dichter bij de Beninse bevolking te komen en om samen met hen het land te ontdekken. Hoe zij wederom een nieuw leven opbouwen, dit keer in Benin. Voor het eerst zijn niet alleen de meisjes onderwerp van fotografie maar óók het land zelf met haar inwoners.


Sinds 2016 volgt Kogelman de Amsterdamse zusjes Josline en Loïs. In Nederland en in West Afrika. De Amsterdamse Josline (12) en Loïs (10) hebben een Nederlandse moeder en een Kameroense vader. In 2017 besloot het gezin IJburg achter zich te laten om voor een paar jaar in Kameroen te gaan wonen. Toen al reisde Kogelman het gezin drie weken achterna en legde vast hoe de meisjes zich moesten aanpassen aan hun nieuwe leven als expats-kinderen. Daar startte ze de serie over de twee zussen JoloDibo ‘La terre de mon père’ (Jolodibo, het land van mijn vader).


Dergelijke series kennen we in de Nederlandse fotografie van fotografen die hun eigen kinderen volgen zoals Ed van der Elsken. Carla Kogelman gebruikt haar positie om zich onzichtbaar te maken. Zij grijpt niet in, regisseert niet, maar registreert wat zij ziet: een magische wereld, waar wij allemaal behoefte aan hebben.


Carla Kogelman (Raalte, 1961) studeerde in 2011 af aan de Foto Academie in Amsterdam in de richting Documentaire en Portret. Daarvoor werkte ze 25 jaar als theaterproducent.
 Met haar foto’s is ze vele malen genomineerd voor prestigieuze prijzen in binnen- en buitenland. Ze heeft een groot aantal prijzen gewonnen, waaronder 2 keer een eerste prijs bij de World Press Photo (2014 en 2018) en 6 keer een prijs bij de Zilveren Camera (2011, 2015, 2016 en 2017).

Add to My Selection Remove from My Selection
Fill 1 Copy 2 Created with Sketch.

Hazenstraat 15,

1016 SM,

Amsterdam,

+316 471 044 84,

galerie@carolineobreen.com,

http://carolineobreen.com/

View on maps
Fill 1 Copy 2 Created with Sketch.
17.00

Other events