Levi van Veluw - Beyond Matter

30 March - 11 May at Galerie Ron Mandos
Levi van Veluw Beyond Matter 30 maart – 11 mei

Met trots presenteert Galerie Ron Mandos Beyond Matter, de vijfde solotentoonstelling van Levi van Veluw. De kunstenaar is vooral bekend vanwege zijn ambitieuze installaties waarmee hij de kijker volledig onderdompelt in een andere werkelijkheid. Het binnengaan van deze droomachtige omgevingen is een bijzondere ervaring – je betreedt een andere wereld, en in plaats van beschouwer ben je hoofdrolspeler. Waar Van Veluw aanvankelijk werkte vanuit een interesse in vorm en materiaal, verschoof zijn aandacht later naar thema’s zoals controleverlies en de overgang tussen orde en chaos.

Voor Beyond Matter heeft de kunstenaar een nieuwe betekenislaag aan zijn werk toegevoegd. Geboren in de gereformeerde gemeente Nijkerk, als kleinzoon van een dominee, was hij als kind al gefascineerd door de kerk en haar rituelen. In zijn recente werk onderzoekt Van Veluw de relatie tussen het rationele, het spirituele en het materiële. Hoewel de meeste religies draaien om de aanbidding van het spirituele – iets immaterieels dus – wordt geloof vaak beoefend in heilige gebedshuizen, met behulp van sacrale handelingen en gewijde objecten. Waarom hebben mensen zo veel behoefte aan iets tastbaars, terwijl ze het geestelijke aanbidden? Waar begint afgoderij?

Vanuit die vragen deed Van Veluw onderzoek naar de vormentaal van uiteenlopende geloofsovertuigingen. Doormiddel van licht, symmetrie en harmonie – vaak gebruikt om het streven naar goddelijke perfectie verbeelden – en met gebruik van vormen die doen denken aan altaren, idolen en tempels, weet hij een sacrale ervaring op te roepen. Het binnenstappen van zijn installaties voelt als het betreden van heilige grond.

 De vloer, de wanden en het plafond zijn van glas. Daarachter bevinden zich blauwe organische structuren met daarin allerlei sacraal uitziende voorwerpen, tentoongesteld als overblijfselen van een mysterieuze cultus. Wat blijft er over van heilige objecten wanneer de spirituele betekenis verloren is gegaan?

In Beyond Matter werkt Van Veluw voor het eerst met klei, een materiaal dat volledig met de hand bewerkt moet worden. Hierdoor krijgen de sculpturen een grillig, organisch karakter – een groot contrast met de modernistische, industriële kubus van staal en glas die de bezoeker van de artefacten scheidt.

 

Over de kunstenaar

Levi van Veluw (1985, Hoevelaken) maakt werk in verschillende disciplines, waaronder tekeningen, sculpturen, foto’s en installaties. Zijn kunst, veelvuldig te zien in Europa en de VS, leverde hem prijzen op zoals de International Photo Award. In Nederland wordt zijn werk getoond en verzameld door o.a. Noordbrabants Museum, Den Bosch; Museum Arnhem; Kunsthal, Rotterdam; Museum de Fundatie, Zwolle; Singer Laren; Gemeentemuseum, Den Haag; De Hallen Haarlem; Centraal Museum, Utrecht en Stedelijk Museum Schiedam. Tevens is van Veluw zijn werk te vinden in o.a. de volgende privé collecties: Borusan Collection, the Caldic Collection, the Ekard Collection, Hugo and Carla Brown Collection, Beth Rudin de Woody Collection en KPMG. In het buitenland is zijn werk getoond in o.a. Museum of Arts and Design, New York en Ars Electronica, Linz. Van Veluw werkt ook in opdracht; zo maakte hij installaties voor Hermès. Ook is zijn werk wereldwijd gepresenteerd op beurzen zoals The Armory Show, New York en Art Brussels. Van Veluw had solotontoonstellingen in Marres, Maastricht (2016) en Domaine de Kerguéhennec (FR, 2018). Dit jaar heeft hij solotentoonstellingen bij Tenuta Dello Scompiglio (IT) en Museum Het Hem, Zaandam.

Add to My Selection Remove from My Selection
Fill 1 Copy 2 Created with Sketch.

Prinsengracht 282,

1016 HJ,

Amsterdam,

+31 (0)20 3207036,

info@ronmandos.nl,

http://www.ronmandos.nl

View on maps

Other events