Skip to main content
close
menu

Tom Callemin: Een ander licht

Museums/Institutes Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Nes 45
1012 KD Amsterdam
info@brakkegrond.nl
+31 (0)20 6229014

Open Mon - Fri / 11-18 hrs
Sat - Sun / 13-18 hrs

Conversation 6 Apr

Time 19:30 hrs

Share

Examination, 2015 © Tom Callemin

Please note: this event is in Dutch

In dit programma in de Rode Zaal toont fotograaf Tom Callemin kunstwerken waarin hij aspecten van zijn eigen werk weerspiegeld ziet. Aan de hand van werken van collega-kunstenaars wordt duidelijk hoe hij te werk gaat en welke thema’s in zijn foto’s en video’s belangrijk zijn. 

Programma

Paulien Oltheten
In een live performance laat Paulien Oltheten ons deze avond zien hoe zij haar beelden construeert en selecteert. Net als Tom Callemin is zij geïnteresseerd in het reconstrueren van de werkelijkheid. Ondanks dat de straat haar werkterrein is, zijn haar foto’s niet alleen maar snapshots. Ze vraagt de mensen die ze fotografeert hun handelingen te herhalen om dit vervolgens vast te leggen. Kijken we nog op dezelfde manier als we straks weer door de stad lopen?

Arthur van Gehuchten
Ondanks dat de films van Antwerpenaar Arthur van Gehuchten (BE 1861 – 1914) voor medische praktijken bedoeld zijn, vangen ze een bijzondere sfeer door een variatie in cinematografie. Hij maakte in totaal zo'n 120 films, waarvan een aantal deze avond getoond worden. Van Gehuchten was een van de belangrijkste figuren in de anatomie van het zenuwstelsel eind 19e eeuw. Hij maakte als een van de eersten videobeelden van neurologische patiënten, waaronder ook Parkinson patiënten. 

Anouk de Clercq
Thing (2013) van Anouk de Clercq (BE, °1971) is de filmische realisatie van een imaginaire stad. Opgebouwd uit grove scans, krijgt het een schetsmatig karakter en prikkelt het de fantasie. Haar inspiratie komt dan ook deels uit de verbeeldingskracht van architecten die fantaseren over gebouwen die nooit gebouwd zullen worden. Maar ook gebouwen die alleen in het verleden hebben bestaan, vormen deel uit van haar inspiratie. Zowel het geheugen van een plek, als een denkbeeldig heden en toekomst, vormen de basis van het werk. 

Admission:
Free. RSVP required, please click here.

Share


Other events


Project Spaces Arti et Amicitiae

Tue - Sun / 12-18 hrs

Date 17 Feb - 4 Mar

Opening Friday 16 Feb
19:30 hrsProject Spaces P/////AKT

Thu - Sun / 14-18 hrs (during exhibitions)

Date 14 Jan - 11 Feb

Opening Saturday 13 Jan
20 - 0 hrs

Exhibition

Lane - Emiel ZenoMuseums/Institutes Jewish Historical Museum

Daily / 11-17 hrs

Date 20 Oct - 25 Mar

courtesy of JHM


Galleries Annet Gelink Gallery

Tue - Fri / 10-18 hrs
Sat / 13-18 hrs

Date 13 Jan - 3 Mar

Opening Saturday 13 Jan
17 - 19 hrs

The Bakery | Bridget Mullen, Forgettable Sunsets, 2017