Skip to main content
close
menu

Body Betrays Itself - Danaë Moons

Project Spaces Nieuw Dakota

Ms. van Riemsdijkweg 41
1033 RC Amsterdam
info@nieuwdakota.com
+31 (0)20 3318311

Open Thu - Fri / 11-18 hrs
Sat - Sun / 12-18 hrs

Exhibition 11 Dec — 15 Jan

Opening 11 Dec, 16 hrs

Share

Danaë Moons, Study Mechanic earth, 2013, Ink on paper, 64x96cm
Twee jaar na haar vermissing toont Nieuw Dakota het indrukwekkende werk van kunstenaar Danaë Moons (1985).
 
Danaë Moons reisde in januari 2015 voor haar onderzoek naar het oerwoud diep in Kalimantan, Indonesië. Bij een bootongeluk op de Mahakam rivier raakte ze vermist. In de maanden voor haar vermissing bereidde Danaë Moons zich voor op haar eerste solotentoonstelling, Body Betrays Itself, in Nieuw Dakota. Die wordt nu alsnog gerealiseerd.
 
Bij de opening wordt tevens de publicatie 'Out of Grip' met een overzicht van haar leven en werk gepresenteerd, vormgegeven door Hans Gremmen, met een omvangrijk essay van Hans den Hartog Jager:
 
"Moons was gefascineerd door de natuur, door stenen en oerwoud, door de confrontatie van mens en wereld, en daarbij drong ze steeds verder door tot de diepste, donkerste delen van het bestaan – haar beelden, tekeningen, teksten, video’s, tonen een diep verlangen het fundament van de verbondenheid tussen mens en natuur te doorgronden. Kan de mens de natuur beheersen? Of is de mens juist een intrinsiek onderdeel van de natuur en strijdt hij, bij dat verlangen naar beheersing, in wezen tegen zichzelf? Die paradoxale worsteling, dat gevecht tegen een wereld die óók in jezelf zit, komt voortdurend terug in het werk van Danaë Moons. De lijnen op haar tekeningen kronkelen en zoeken als planten die tegen hun zin werktuigen van de wil zijn geworden. Haar beelden bungelen aan het plafond als gehangenen of liggen op de vloer als het perfecte overgangsstadium tussen steen en wezen, tussen keten en werktuig.”
 
Om haar veelzijdige oeuvre te beheren, te behouden en aan het publiek te tonen is vorig jaar de Stichting Danaë Moons opgericht. Sindsdien werkt een team van betrokkenen aan de archivering en het onder de aandacht brengen van haar werk en gedachtegoed. Tentoonstelling en publicatie maken hier deel van uit. De tentoonstelling wordt samengesteld door de familie Moons. Het team van Nieuw Dakota, Tanja Karreman en Macha Roesink zijn klankbord.

Share


Other events


Galleries Galerie Fons Welters

Tue - Sat / 13-18 hrs
+ by appointment

Date 27 Jan - 10 Mar

Opening Saturday 27 Jan
17 - 19 hrs

Esteban Cabeza de Baca, Prisoners, Oil on Linen, 180x180cm, 2017© (detail) Fons Welters, Rijksakademie


Museums/Institutes Foam

Mon - Wed / 10-18 hrs
Thu - Fri / 10-21 hrs
Sat - Sun / 10-18 hrs

Date 16 Feb - 15 AprGalleries Galerie Alex Daniëls - Reflex Amsterdam

Tue - Sat / 11-18 hrs

Date 3 Jan - 17 FebMuseums/Institutes Huis Marseille, Museum for Photography

Tue - Sun / 11-18 hrs

Date 9 Mar - 3 Jun

Mercedes Rastatt, 1993 © Andreas Gursky